Historie vývoje informačních systémů
První část

První zkoušky

Masivní zavádění počítačů do podniků díky neustále klesající ceně a zvyšování výkonu přivedlo některé manažery k tomu, aby optimalizovali komunikaci uvnitř společnosti, k čemuž je výpočetní technika doslova předurčena. Západoevropské společnosti pro mě poněkud překvapivě začaly podobná řešení zavádět již v průběhu šedesátých let minulého století. Jednalo se primárně o výrobní firmy, které potřebovaly optimalizovat spotřebu materiálu (proto se první systémy nazývaly Material Requirements Planning) na základě budoucí prognózy nebo skutečné poptávce od zákazníků. Zaměření pouze na materiál však přestávalo stačit a tlak na integraci dalších firemních oddělení byl obrovský. Proto již v následujícím desetiletí vznikly tzv. ERP (Enterprise resource planning) systémy nabízející funkcionalitu řešení používaných dodnes (SAP, Oracle, JDE a jiní).




ERP systém do každé firmy

Konečně vznikl systém, který byl schopen integrovat nejen požadavky na materiál, ale také plánování dalších zdrojů (finance, zaměstnanci, prodejní kapacity). Na tento prudký rozmach reagovali mnozí výrobci a v dnešní době není vlastnění takového systému výhodou proti konkurenci, ale spíše nutností. Tyto nástroje však byly zcela uzavřené a každý výrobce si upřímně řečeno hrál na svém písečku. V sedmdesátých letech nebyly k dispozici relační databáze, takže vznikl problém s ukládáním dat, o uživatelské přítulnosti se nedalo hovořit a tedy obsluhu museli tvořit odborníci v oboru IT. Osmdesátá léta konečně přinesla moderní SQL databáze a tabulkové kalkulátory, které práci s ERP umožnily i běžným uživatelům. Klíčová se stala možnost prezentace dat tolik důležitá pro budoucí plánování. Mimochodem pro českého čtenáře není bez zajímavosti, že velmi jednoduchý síťový informační systém se používal koncem osmdesátých let ve známém JZD Slušovice.

Marketingové oddělení vystrkuje růžky

Je pochopitelné, že kromě účetních a plánovacích operací by se rád integroval i marketing. Manažeři v osmdesátých letech pochopili, že klíčem k úspěchu je přímá, osobní komunikace se zákazníkem a pro jejich potřeby vznikly tzv. CRM systémy (Customer Relationship Management). Přehled o tom, po čem zákazníci touží a jaké produkty nejvíce nakupují byl prostředkem tlaku k integraci CRM do ERP, která umožnila mnohem rychlejší komunikaci napříč firmou i mezi firmou a zákazníky (především díky rozvoji internetu a možnosti okamžité cílené reklamy).


Pokud uvažujete o implementaci ERP systému, kontaktujte nás již dnes, a rezervujte si termín bezplatné osobní konzultace.

Kontaktovať

4 kroky k vytvoreniu pútavého eLearning kurzu za jedno dopoludnie