Demokratizácia ERP alebo 5 trendov pre rok 2021 vo firmených IT systémoch

ERP v roku 2021

V oblasti kritickej IT infraštruktúry vo firmách vládne všeobecne veľký konzervativizmus. No aj v tomto na zmeny zdanlivo nedotknuteľnom odvetví sa dejú zásadné zmeny. V roku 2021 očakávame posun k liberalizácii, čo prinesie pre mnohé firmy nové výhody a výrazne lepší pomer cena-výkon. Zároveň sa tolerancia plytvania priblíži k nule a firmy by sa mali zamyslieť, ako ho znížiť aj v IT.

Enterprise Resource Planning (ERP) patrí ku kritickej infraštruktúre každej firmy. Čím je firma väčšia, tým zohráva ERP dôležitejšiu a strategickejšiu úlohu. Rozhodnutie, ktoré dnes v tejto oblasti urobíte, má dopad na biznis najbližších 15 a viac rokov. Veľa firiem ostáva v tradičnom a drahom systéme z viacerých pochopiteľných dôvodov. Riziko aj náklady spojené s takouto zmenou a ďalšie efekty ako nechuť zamestnancov k zmene nestoja za to.

Pokiaľ nie ste spokojní so súčasným stavom alebo stojíte pred strategickým rozhodnutím, aký podnikový systém vybrať, rok 2021 prináša niekoľko optimistických možností.

1. Koniec závislosti na celý život

V oblasti ERP funguje stále veľmi silná závislosť na jednom výrobcovi tzv. „vendor lock-in“, od prvej implementácie až po nekonečný servis. Firmy musia častokrát doslova strpieť už nasadené systémy. Zmeny potom riešia „prílepkami“ alebo ešte drastickejšími okľukami. Prípadne sa zmieria s tým, ako to je, a odnesú si to zamestnanci pri nekonečnom kopírovaní a prepisovaní zo systému do systému. Poznám biznisy, ktoré si radšej založili spin off, teda oddelili časť firmy, aby mohli do portfólia pridať ďalší produkt. Radšej, než by upravili svoje existujúce ERP.

Na trhu sa však už teraz objavujú nové riešenia, ktoré rešpektujú princípy voľnej súťaže: neustále zlepšovanie kvality a férovú cenu. Jeden z nových prístupov hovorí – obzerajte sa po otvorených systémoch, tzv. Open Source, a získajte svoj systém aj so zdrojovým kódom. Neskôr sa rozhodnete, či budete pokračovať s existujúcim alebo novým implementačným partnerom. Prípadne si môžete vyvíjať ERP ďalej vlastnými silami.

2. Správa ERP vo vlastnej réžii

Očakávame, že mnohé firmy sa vďaka novému štandardu s otvoreným kódom rozhodnú posilniť vlastné IT tímy. Na Slovensku sa touto pionierskou cestou vybrala napr. spoločnosť O2 Slovakia a dnes žne úrodu. Tretí najväčší operátor si na platforme Odoo dovyvíjal, a so sedem členným tímom spravuje, vlastný ERP systém. Odoo je momentálne najrýchlejšie rastúce ERP riešenie na trhu. Skúsenosť má s ním na Slovensku napr. aj známy e-commerce hráč Dedoles, ktorému Odoo a 26HOUSE pomáha k raketovému rastu.


3. Otvorme sa svetu 

Jediný systém, ktorý by ste mali od zajtra inštalovať, je ten, ktorý je otvorený voči tretím stranám. V prekladovom slovníku 2021 to znamená, že využíva protokol API. Vďaka tejto vlastnosti sa ľahko napojíte na vaše už existujúce systémy a aplikácie alebo ľahko pridáte ďalšie v budúcnosti. Otvorené API by malo byť súčasťou každého moderného systému.

Ďalšou fenomenálnou výhodou otvorených systémov ako Odoo je ich decentralizovaný vývoj. Nielen že je dostupný zdrojový kód všetkých jeho súčastí. Ale na ďalšom vývoji doplnkov, modulov či apiek sa podieľa veľká komunita developerov. Funguje to práve tak jednoducho ako v mobile. Dnes medzi 28-tisícmi apkami, ktoré pochádzajú od vývojárov z celého sveta, si nájdete takú, ktorá spĺňa vaše požiadavky a kúpite ju. Ak predsa len dokonalé riešenie nenájdete, stiahnete si to najbližšie k ideálu a dovyvíjate ho. Pretože aj s kúpou apky získavate jej zdrojový kód.

Vyzerá to tak, že nás čaká nový rozmer slobody a flexibility v podnikových systémoch.

4. Šťastní užívatelia 

Čoraz viac mileniálov rastie a posúva sa po kariérnom rebríčku. Dosiahli už na pozície CFO alebo CEO, stali sa manažérmi obchodných aj nákupných oddelení alebo pracujú ako personalisti. Od vzhľadu a funkčnosti firemných systémov očakávajú presne to, čo od najmodernejších webstránok, mobilných aplikácií, či sociálnych médií. Inými slovami, vyžadujú atraktívnu obrazovku a superintuitívnu navigáciu v ňom. V e-commerce to nie je žiadna novinka, no v oblasti firemného IT sa táto “infekcia“ atraktívneho vizuálu ešte len začína šíriť. Používanie ERP má byť jednoducho radosť.

5. Preč s akýmkoľvek plýtvaním

Absolútnym trendom v roku 2021 bude nulová tolerancia k plytvaniu v administratíve. To vzniká na viacerých úrovniach pri zasielaní dokumentov, čakaní na ďalší procesný krok kolegu, získavaní súhlasu nadriadeného alebo prenášaní informácií z jedného systému do druhého. Osobitnou kapitolou je odovzdávanie si informácií a úloh medzi jednotlivými oddeleniami.

Podľa mojich skúseností ešte stále asi dve tretiny celkového plytvania vo firmách tvorí prepisovanie medzi systémami a opravovanie chybovosti, ktorá pri tom vzniká. Automatizujte všetko, čo sa dá.

Svet sa mení závratnou rýchlosťou a firmy si nemôžu dovoliť byť otrokmi svojich sofvérových systémov ERP alebo CRM. Vhodný systém ERP alebo CRM  má byť skutočne ľahkým, rýchlym a flexibilným pomocníkom pri riadení firmy. Ak to tak nie je, hľadajte ďalej a nájdete. 

Pripravili sme si pre vás ďaľší zo série webinárov. Tentoraz o tom, ako riadiť vzťahy so zákazníkmi (CRM) v previazanom systéme Odoo s radosťou bez nutnosti excelov a prepisovania dát zo systému do systému.  



26HOUSE je zlatý partner Odoo na českom a slovenskom trhu.

Hlavné služby 26HOUSE sú biznis analýzy a konzultácie, integrácie, vývoj aplikácií na mieru a servisné služby podpory a údržby.

Ako na projektovanie v Odoo: Náklady s ním spojené