V čem firemní systém Odoo utíká konkurenci?

Jak  Odoo 15 pomáhá s komunikací na dálku

Za poslední rok a půl se svět radikálně změnil.  To, na co jsme byli zvyklí, najednou přestalo platit. Stýkáme se omezeně, jsme mnohem více zavření doma, e-shopy nestíhají, dokonce si už přes internet nakupujeme i potraviny.

Ať chceme nebo ne, mnohým z nás se stává, že musíme pracovat z domova. Vést on-line meetingy, spolupracovat s kolegy a naučit se nějak fungovat na dálku.


Tak to vidíme my jako zaměstnanci. Ale co se děje na druhé straně?  Co řeší firmy, zaměstnavatelé a manažeři? Ti mají velkou hlavu z toho, jak to vše udržet v chodu, jak zvládnout výpadky lidí, kteří onemocněli nebo jsou kvůli karanténě doma. Řeší, jak udržet zaměstnance i na dálku v pracovní činnosti a efektivitě, aby firma mohla fungovat dál.

Covid prověřuje všechny a firmy obzvlášť. Vyhrávají ti, co jsou flexibilní, přizpůsobiví. Ti, kdo dokážou rychle změnit procesy a mají k tomu pokud možno firemní (ERP) systém, který podchytí změny a pomůže firmám řídit firmu a zaměstnance i na dálku.

Jak na Covid zareagovalo Odoo s verzí 15?

Možná už někteří z vás víte, že Odoo je nejrychleji se šířící ERP systém na světě. Má přes 7M uživatelů. Co je ale zajímavé, má přes tisíc kmenových vývojářů a obrovskou komunitu nadšenců, kteří ženou vývoj systému neuvěřitelně kupředu.

Každý podzim se těšíme, co nového Odoo přinese, v čem se zase mílovými kroky vylepšilo.

Kdybych měl vypíchnout jedinou oblast, bude  to KOMUNIKACE. 

Ano, Odoo 15 se vylepšilo i v mnoha dalších oblastech: marketingu, obchodě, výrobě, skladech, servisních nástrojích a určitě se k těmto tématům příště dostaneme… Ale klíčový a podle mne nejpřínosnější posun pro dnešní dobu byl v nástrojích na vzdálenou komunikaci, přímo implementovaných do DNA Odoo. Za to mají ode mne palec nahoru a pojďme se podívat, v čem ten posun je.

Fenomén Odoo - CHATTER

Už z minulých verzí jsme zvyklí na základní komunikační nástroj - Chatter. Když jej pochopíte a správně používáte - není cesty zpět. Prakticky vám nahradí emailovou komunikaci a různé „kecací“ nástroje třetích stran. Vše odesíláte právě z tohoto „chatovacího“ a komunikačního okna. Sdružuje v sobě jak posílání emailů a to včetně využití vzorových šablon i s generovaným obsahem, tak i interní komunikaci, poznámky a aktivity.


Chatter jde v  Odoo použít skoro všude: u dokladů, projektů, obchodních případů, ticketů helpdesku, produktů… Díky tomu vám Odoo vytváří v komunikaci dokonalý přehled a pořádek. Vše rychle najdete a vyhnete se nekonečnému přehrabování v emailech a komunikačních SW třetích stran.

Chatter ale byl v Odoo už i v minulých verzích, tak v čem je ta změna?

On-line meetingy přímo v Odoo

Odoo šlo v podpoře on-line komunikace ještě o kus dál. Proč opouštět firemní systém kvůli on-line meetingům? Proč zase přepisovat kontakty do jiného SW, ať už je to Zoom nebo třeba MS Teams a ještě za to platit? Od aktuální verze Odoo 15, uvedené letos na podzim, máte on-line meetingy přímo v Odoo. Můžete komunikovat s kolegy nebo poslat link externím pracovníkům či zákazníkům, nasdílet vaši plochu a ukazovat, co potřebujete.


On-line meetingy skvěle fungují i v mobilní aplikaci, která je úplně zdarma.

Tím to ale není zdaleka všechno…

POZNÁMKY pro týmovou spolupráci

Skvělá věc. Najednou může více lidí psát např. poznámky z porady a vy to vidíte v reálném čase. To není nic nového pod sluncem, řeknete si. Známe přece Google dokumenty, umí to Microsoft Office, dokonce tuto funkci nabízí i Apple. A souhlasím s vámi. ALE! mít tuto vymoženost přímo ve firemním systému je úplně jiná liga. Vy totiž vůbec nemusíte opouštět Odoo, chodit do jiného SW a to šetří neskutečné množství času. Nemusíte se nikam přihlašovat, nic hledat, pak odkazy prolinkovávat do firemního systému.


Týmově editovatelné poznámky jsou v Odoo 15 prakticky všude: u dokladů, projektů, úkolů, obchodních případů, tickety z helpdesku. A co je velmi příjemné, jsou také zdarma. Odoo je totiž zařadilo mezi standardní funkce systému. A co se týče bezpečnosti a ochrany dat? Není nic lepšího, než mít data v uzavřeném, zabezpečeném systému.

Podpora sociálních sítí

Vše se přesouvá na internet. Navíc nám v Česku, díky schválené úpravě komunikačního zákona, od ledna 2022 končí možnost volat na neznámá čísla - tzv. “studené kontakty“. Mnohem více se musíme zaměřit na internet, sběr kontaktů přes sociální sítě, www stránky. 


Odoo proto rozšířilo možnosti aplikace „Marketing sociálních sítí“ a nově můžete přímo z Odoo dělat kampaně a publikovat na Facebook, Instagram, LinkedIn a Twitter.

Vylepšený editor www stránek

Už od verze 14 se Odoo intenzivně zaměřilo na vývoj jejich nástroje na tvorbu www stránek, který kompletně předělali a i ve verzi 15 došlo k dalším vylepšením. Musím uznat, že pokud nepotřebujete vyloženě specializovanou a totálně vyladěnou www stránku, se kterou soutěžíte o první místa ve vyhledávačích, tak nenajdete na trhu o moc lepší website builder, než je Odoo. Skvěle v něm vytvoříte vaši firemní stránku, blog, fórum, prodejní stránku, e-shop, helpdesk, knowlage base… A HLAVNĚ, stránky jsou rovnou napojeny na databázi Odoo! (produkty, články, posty, tickety, kontakty…). Vytvořit si jednoduchou stránku v Odoo, bez nutnosti kódování, vám opravdu zabere jen pár kliků.



Už žádné exporty do Excelu! Bezpečnost nadevše

Teď se prosím nelekejte. Samozřejmě, že z Odoo nezmizela letitá funkčnost importu/exportu do Excelu a csv. Nechci teď dráždit zaryté přiznivce tabulek, ale trocha zamyšlení z praxe. Všude se řeší GDPR, ochrana dat. Někdy mi to připadá až jako šikana, ale budiž, má to vzhledem k zachování našeho soukromí smysl. Pak vám ale zaměstnanec vyexportuje kus databáze do Excelu, aby si upravil data a vytvořil report. Kde je v té chvíli ona zmíňená ochrana práv a GDPR? :-)

Odoo proto udělalo jeden husarský kousek. Přimo do systému zaimplementovalo tzv. Spreadsheet. V Odoo si lze kdekoliv v systému vytvořit nějakou sestavu, kontingenční tabulku, která běží nad živými daty a tu si můžete nyní nově uložit do onoho zmiňovaného Spreadsheetu. Vytvoříte tak tabulku, která vypadá jako Excel nebo Google dokument, do které lze vkládat sloupce, výpočty, grafy - ALE - tato tabulka je stále v systému Odoo! Žádný export není třeba. Navíc pracuje s živými daty, takže je tento Spreadsheet neustále aktuální! A to je fakt paráda.


Musím říci, že to je jeden z největších taháků Odoo, který zabírá na všech našich prezentacích.

Tolik v kostce o novinkách v Odoo 15, které se týkaly posunu v oblasti komunikace a které velice pomáhají obzvlášť v této pohnuté, rozlítané době.

Dnes jsem se záměrně vyhnul popisu dalších funkcí a vychytávek verze Odoo 15. Novinky jsou totiž v Odoo všude od marketingu, obchodu, nákupu, přes prodej, sklady až po výrobu, servis atd… A to už není na jeden článek, ale sérii článků a videí, na které se můžete příště těšit.  

Pokud vás to zaujalo, nezapomeňte sledovat i náš youtube kanál, kam dáváme záznamy z webinářů a ukazujeme novinky a funkčnosti Odoo.

Sdílejte tento článek
 
 
Výsledky Odoo z roku 2021 ukazují trend ERP