Historie vývoje informačních systémů
Druhá část

Sdílet a spolupracovat

Devadesátá léta přinesla potřebu integrace dalších podnikových procesů. Papírové účetnictví se stávalo minulostí i v naší zemi, uživatelé běžně používali textové procesory a tabulkové kalkulátory a množství dokumentů vesele narůstalo. Mnozí IT odborníci, kteří v této době pracovali jako správci počítačových sítí, si jistě vzpomenou na ne příliš spolehlivé zálohování účetních programů na diskety a později sdílení jednotlivých dokumentů již s využitím serverů. Mnohdy se stalo, že více uživatelů pracovalo na jednom dokumentu a jedno jediné chybné uložení znamenalo obnovu ze zálohy a ztrátu aktuálních dat. Proto se zrodil tzv. Groupware, tedy řešení umožňující komunikaci a kooperaci mezi více uživateli. Obrovské množství dokumentů také není vhodné ponechat někde v adresářích bez ladu a skladu, proto logické vyústění představuje DMS – Document Management System. Proč tedy do ERP neintegrovat Groupware i DMS?



Moderní doba u nás

Konečně i české společnosti začaly přecházet na plnohodnotné informační systémy. Je zajímavé, že na poměrně malou zemi máme výrobců a implementačních partnerů relativně mnoho. Proto ke známým zahraničním řešení typu SAP, MS Dynamics nebo Oracle Fusion můžeme připočítat tuzemské, mnohdy z klasických účetnictví vycházející produkty typu Helios, K2, Abra Gen, ESO, Allegro, Vario a další. Jednadvacáté stolení přináší potřebu integrace procesů nejen ve firmách, ale i školách (Bakaláři). Udržet rozsáhlé ERP řešení moderní je velmi náročné, obrovské množství mnohdy zastaralého programového kódu ztěžuje reakci na moderní trendy. Je nutné počítat s vývojem programovacích jazyků (od Delphi, tedy více méně Pascalu přes Javu a C# k dnes velmi úspěšnému jazyku Python), ale také s obrovským rozšířením chytrých mobilních zařízení, která v prvním a především ve druhém desetiletí jednadvacátého století zažila rozmah u klasických počítačů dříve nevídaný. Stále větší množství mobilních pracovníků vyžaduje, aby ERP fungoval i na menších displejích mobilních telefonů a tabletů a výrobce mají plné ruce práce s integrací nové funkcionality. Obrovský rozmah webových technologií dnes již vyžaduje přístup pomocí webového prohlížeče, což představuje další nezbytné úpravy.

Otevřený software a ERP

ERP systémy v minulosti představovaly uzavřená a velmi drahá řešení. Díky veliké konkurenci a velmi živelnému rozvoji operačního systému Linux vznikl začátkem jednadvacátého stolení veliký tlak na software zdrarma, ideálně i s otevřeným zdrojovým kódem. V dnešní době již máme k dispozici uživatelsky přívětivý operační systém včetně kancelářského balíku plně dostačující pro malého živnostníka či menší společnost a to vše zdarma. Proto bylo jen otázkou času, kdy budou muset zareagovat i informační systémy. Nesmělé pokusy typu Compiere či Adempiere vytvořené v programovacím jazyce Java byly jedny z prvních vlaštovek, s obrovským rozmachem pro začátečníky velmi příjemného jazyka Python. Byla jen otázka času, kdy se i tento vloží do hry a výsledkem jsou otevřené produkty typu Odoo či Tryton.

Závěr

Vyzkoušet si doma informační systém, zvláště pro ty, kteří s ním budou pracovat ve firmě, je jistě lákavé. Díky výše uvedené otevřenosti tak lze učinit i na klasickém stolním počítači či notebooku, kdo má menší zkušenosti v oboru IT, může využít online demo verzi s předpřipravenými daty. Otevřenost znamená mimo jiné i možnost využití externích programátorů, kteří mohou ke stávajícím modulům vytvořit další či stávající upravit. Proto např. u řešení Odoo má vývojář obeznámený s jazyky Python a Javascript velmi otevřené ruce a bude jistě platný a vyhledávaný člen týmu. Proto takový test vřele doporučuji, šance, že se dnes s podobným řešením u zaměstnavatele nesetkáte, je spíše mizivá.



Historie vývoje informačních systémů
První část