4 kroky k vytvoreniu pútavého eLearning kurzu za jedno dopoludnie

Školstvo bolo v poslednom desaťročí svedkom dramatických zmien. Oblasť vzdelávania sa v súčasnosti  v značnej miere preniesla do virtuálneho priestoru – ide teda o  vzdelávanie cez internet alebo e-vzdelávanie. V dnešnej dobe sa študenti a pracovníci už necvičia na „akékoľvek vedomosti, ktoré by mohli v budúcnosti potrebovať“, ale na „akékoľvek vedomosti, ktoré práve teraz potrebujú“.


Súčasný svet zažíva dramatické zmeny v dôsledku blokády Covid-19, vďaka ktorej je vzdelávanie a zdieľanie poznatkov naliehavejšie ako kedykoľvek predtým. Ľudia preto potrebujú správne nástroje na spoluprácu, aby udržali krok s nastavenou rýchlosťou. Platforma Odoo eLearning je vynikajúcim spôsobom ako túto výzvu prekonať, nakoľko umožňuje školám, univerzitám a podnikom organizovať kurzy online, okamžite zdieľať vedomosti s vysokým dopytom a inšpirovať ostatných. Dokonca ich dokážete nastaviť za jedno popoludnie.

Zoznam tém, ktoré môže organizácia alebo osoba zahrnúť na platformu eLearning, je obsahovo takmer neobmedzený. Obsah je možné doručiť v rôznych formách, napríklad ako videá, dokumenty PDF, infografiky, kvízy atď. Zoznam je neobmedzený a závisí od cieľa organizácie.

Teraz sa ponoríme do toho, ako nastaviť inteligentný vzdelávací riadiaci systém (LMS) pre vašu e-learningovú platformu podľa nasledujúcich krokov:

Krok 1 - Vytvorenie databázy pre eLearning stránky 

Prvá vec, ktorú musíte urobiť, je vytvoriť si databázu. Je to jednoduché a bude vám to trvať iba pár minút. Musíte prejsť na web odoo.com a stlačiť tlačidlo bezplatnej skúšobnej verzie v pravom hornom rohu obrazovky. Tlačítko je zelené; určite ho neminiete. Vyberte aplikáciu eLearning a vyplňte svoje kontaktné informácie. Upozorňujeme, že ak vyberiete iba aplikáciu eLearning, zobrazí sa správa: „Je to zadarmo, s neobmedzeným počtom používateľov navždy.“ Super, nie? :)


Potom postupujte podľa pokynov a počkajte niekoľko sekúnd, kým sa pre vás vytvorí databáza. Následovne vyberte jednu z tém Odoo dostupných na obrazovke. Môžete si dokonca pozrieť ukážku témy, ktorá sa vám zdá viac príťažlivá alebo slúži vašim obchodným potrebám. Keď to urobíte, od Odoo dostanete e-mail s aktiváciou databázy. Ak nedostanete e-mail s pokynmi na aktiváciu, kliknite na tlačidlo „Čaká na aktiváciu“ v hornej časti obrazovky a systém vám ho znova odošle. Odoo vám poskytne časový rámec 4 hodiny pred vypršaním platnosti databázy.

Krok 2 - Konfigurácia eLearning stránky

Teraz môžete prejsť na všeobecné nastavenia systému a aktualizovať informácie o vašej spoločnosti, ako napríklad adresu, telefónne číslo, logo atď. Nezabudnite túto časť vyplniť správne, pretože niektoré z týchto informácií budú viditeľné na vašom webe. V rámci všeobecných nastavení môžete tiež určiť jazyk svojej webovej stránky alebo nakonfigurovať rozloženie svojich dokumentov, napríklad faktúr atď.

Poznámka: Ak používate Odoo prvýkrát, môžete sa dostať k všeobecným nastaveniam kliknutím na ikonu „Nastavenia“ na hlavnom paneli aplikácií v databáze pod ikonou, ktorá má tvar ozubeného kolieska.

Krok 3 - Návrh eLearning stránky 

Webové stránky sa vytvárajú pretiahnutím blokov so základným prednastaveným dizajnom a ich umiestnením na svoju hlavnú stránku. Musíte zmeniť text a pridať na svoje stránky najvhodnejšie obrázky. Pracujte s funkciami „upraviť“ a „uložiť“, aby ste zmenili a uchovali všetky svoje dizajny. Nezabudnite však vždy uložiť zmeny!

Je dobré začať vytvorením domovskej stránky a stránky kurzov. Toto bude základné rozloženie stránky. Neskôr môžete pridať stránku blogu alebo akékoľvek ďalšie sekcie, napríklad fóra. Budete to môcť urobiť v konfiguračnej ponuke aplikácie eLearning.

Krok 4 - Vytvorenie prvého eLearning kurzu 

Začnete stlačením symbolu „+“ na hornej lište editora webových stránok, alebo môžete tiež prejsť na informačný panel aplikácie a kliknúť na ikonu aplikácie eLearning. Ak prejdete do aplikácie eLearning, musíte začať novým kurzom stlačením tlačidla „vytvoriť“.


Potom musíte vyplniť informácie týkajúce sa názvu kurzu, popisu atď. Alebo vložiť obrázok. Teraz sa musíte rozhodnúť, kto bude mať prístupové práva k obsahu webových stránok: bude to napríklad verejné alebo na základe pozvania; bude to viditeľné iba pre verejnosť alebo členov. Keď to urobíte, môžete prejsť na časť, kde musíte skutočne začať nahrávať obsah.

Ak chcete nahrať obsah, kliknite na odkaz „pridať obsah“ a vyplňte požadované informácie. Systém vám umožňuje nahrávať videá (predtým nahrané na YouTube), dokumenty, infografiky, webové stránky alebo kvízy. Môžete sa tiež rozhodnúť, či chcete, aby si používatelia prezreli konkrétny obsah, ktorý vytvárate, aj keď je platforma súkromná alebo sú kurzy na predaj.

Na karte „prehľady“ manažéri získajú prehľady v reálnom čase, ktoré im umožnia prijímať zásadné rozhodnutia o obsahu zverejňovanom na platforme. Odoo poskytuje podrobné informácie o všetkých činnostiach prebiehajúcich na webových stránkach, ako je počet ľudí navštevujúcich jednotlivé kurzy, obsah a recenzie alebo kvízy.

Jeden tip: nezabudnite si nainštalovať modul eCommerce, ak chcete uviesť svoje kurzy do predaja. Konfigurácia modulu eCommerce je avšak trochu zložitá, ak si ju chcete robiť sami. No nemusíte sa báť, pretože tím podpory Odoo alebo partnerov Odoo vám môžu pomôcť s akýmikoľvek problémami, na ktoré môžete naraziť pri nastavovaní platformy.

Nikto nevie, aký bude svet podnikania alebo svet samotný po prechode koronavírusovej krízy: Budú zamestnanci väčšinou naďalej pracovať z domu? Posunú sa sociálne interakcie navždy? Neexistuje žiadna istota, takže prijmime zmenu a vopred sa pripravme na čokoľvek, čo môže budúcnosť priniesť.

O obchodných riešeniach Odoo


V prípade, že máte záujem dozvedieť sa o Odoo viac, kontaktujte nás a dohodnite si s nami bezplatnú konzultáciu. 

V roku 2021 sme sa stali prvým zlatým partnerom Odoo na Slovensku a v Česku a garantujeme najlepšie poradenstvo, integrácie, vývoj aplikácií na mieru, servisné služby podpory a údržby, ako taktiež aj školenie založené na vašich potrebách a obchodných víziach.

Kontaktovať odborníkov Odoo

Prečo si KPMG zvolilo Odoo ako ich účtovníckeho partnera?