Porovnanie ERP Odoo vs SAP Business ONE

Klasické riešenie alebo moderné technológie? V tomto článku vás oboznámime s dvoma ERP systémami a to Odoo a SAP Business One (SAP B1). Kto v tomto súboji dnes vyhráva a kto obstojí klasické riešenie?

Všeobecné porovnanie ERP

 Odoo a SAP B1



Odoo

Pôvodom belgická spoločnosť z roku 2005 je postavená na otvorenom kóde a komunitnej spolupráci. Je to sada prepojených podnikových aplikácií, kde si klient dokáže vyskladať moduly podľa aktuálnej potreby a fázy rastu. Funguje doslova ako skladačka.

Tieto aplikácie so sebou taktiež navzájom komunikujú prostredníctvom jednej centralizovanej databázy. Odoo je možné inštalovať podľa potreby On-Premise (softvér je spojazdnený lokálne vo vašej firme) aj v Cloude a je k dispozícii v dvoch vydaniach: Odoo Community a Odoo Enterprise.

Aj vďaka Odoo začalo byť ERP cenovo dostupné aj pre malé podniky (viď nižšie cenovú tabuľku). V súčasnosti Odoo poskytuje svoje služby viac ako 7 miliónom užívateľov a desiatkam tisícov firiem po celom svete.

Aplikácie Odoo sú navzájom dokonale poprepájané, čo umožňuje plne automatizovať firemné/obchodné procesy. Implementáciu a podporu zabezpečujú certifikovaní partneri Odoo, akým je aj 26HOUSE, zatiaľ čo podporu SaaS (aplikácie bežia na serveroch poskytovateľa služby) poskytuje samotná Odoo Inc.


Verzia On-Premise obsahuje Application Store s viac ako 30 000 aplikáciami vyvinutými Odoo komunitou, kde vývojári pridávajú alebo upravujú aplikácie, vďaka ktorým si každý dokáže vybrať, čo práve potrebuje. 

120+

krajín 

7M

miliónov používateľov

2550 

partnerov

30,000+

aplikácií na Odoo Application Store


SAP B1

SAP B1 je platforma na riadenie podnikov, ktorá vznikla pred 20 rokmi, zabezpečuje firmám riadenie dodávateľského reťazca, životného cyklu produktu a riešení CRM. Môže byť nasadená  ako služba Saas , On-Premise alebo ako hybrid (rôzne typy služieb navzájom prepojených služieb v Cloude).

Vďaka svojim vysokým nákladom je ERP systém SAP dostupný prevažne pre veľké podniky. Keďže toto drahé robustné riešenie bolo mimo dosah malých a stredne veľkých firiem, zakúpením systému SAP B1, SAP prenikol na trhový segment MSP (malé a stredné podniky). SAP B1 je lacnejšia ponuka ERP softvéru navrhnutá na rýchlejšie nasadenie a minimálne prispôsobenie (viď nižšie cenovú tabuľku).


SAP Business One, narozdiel od klasického softvéru SAP, je B1 založený na dvojúrovňovej architektúre klient/server, pričom sa táto technológia často označuje ako ,,tučný klient".

SAP disponuje veľkou komunitou predajcov, z ktorých mnohí vyvinuli svoje vlastné moduly na doplnenie chýbajúcich funkcií, potrebných pre zložitejšie výrobné procesy.

150+

krajín

1M

miliónov používateľov

800

partnerov

60,000

klientov

Porovnanie funkcií



 

*zdroj1: www.g2.com
*zdroj2: www.odoo.com

Porovnanie užívateľského rozhrania


Použiteľnosť, najmä v prípade podnikového softvéru, je často nepovšimnutým, avšak dôležitým aspektom pri výbere ERP softvéru. A to z jednoduchých dôvodov. Kvalitná užívateľská prívetivosť vplýva pozitívne na pracovnú efektivitu zamestnancov, znižuje implementačnú obtiažnosť a celkové náklady.

Užívatelia, v tomto prípade zamestnanci, tráviaci väčšinu pracovného  času  používaním softvéru, istotne ocenia taký, používanie ktorého je ľahké a intuitívne. Práca v systéme sa tak môže stať príjemnou súčasťou každodennej agendy.


*zdroj1: www.g2.com
*zdroj2: www.odoo.com

Zaujíma vás Odoo?

Pripravili sme si pre vás ďaľší webinár

Príďte sa pozrieť na ukážku systému na webinári Helpdesk v Odoo. Zbierajte, sledujte, vybavujte požiadavky vašich zákazníkov múdro a efektívne pomocou Helpdesku v Odoo 


O obchodných riešeniach Odoo

V prípade, že máte záujem dozvedieť sa o Odoo viac, kontaktujte nás a dohodnite si s nami bezplatnú konzultáciu. 

V roku 2021 sme sa stali prvým zlatým partnerom Odoo na Slovensku a v Česku a garantujeme najlepšie poradenstvo, integrácie, vývoj aplikácií na mieru, servisné služby podpory a údržby, ako taktiež aj školenie založené na vašich potrebách a obchodných víziach.

                                                  Kontaktovať odborníkov Odoo

CRM systém: Ako si zaručiť lepšie vzťahy so zákazníkmi?