Zakladáme startup: Aký softvér na začiatok potrebujeme?

Technológia sa stáva čoraz dôležitejšou súčasťou úspešného podnikania naprieč odvetviami. Môžete mať unikátny produkt alebo aplikáciu, ktorá mení ľuďom životy, ale ak o nej vaša cieľová skupina nevie, len ťažko bude vaše podnikanie úspešné. Prostredníctvom sociálnych sietí a iných digitálnych marketingových nástrojov môžu aj začínajúce firmy efektívne komunikovať so svojimi zákazníkmi a rozširovať povedomie o značke. 

Správne technické riešenia tiež umožňujú podnikateľom zefektívňovať procesy a udržiavať poriadok vo firme, čo je kľúčové pre škálovateľnosť. Komplikovaný proces predaja sa vďaka moderným softvérovým riešeniam stáva zážitkom pre zamestnancov aj zákazníkov. 

Prečítajte si prehľad kľúčových softvérových riešení pre začínajúce firmy.

Softvérové riešenia pre začínajúce firmy

Zaručený recept na úspech v podnikaní (zatiaľ ešte) neexistuje, avšak inšpirovať sa od úspešných high-tech firiem môžete vždy. Pre úspech startupu sú dôležité najmä tri veci:

  • tím šikovných a motivovaných spolupracovníkov

  • produkt, ktorý poskytuje riešenia na konkrétne problémy v biznise 

  • plán, ktorý presvedčí investorov a zahŕňa prognózy, výstupy, či škálovateľnosť organizácie pri zvýšenom dopyte po jej produktoch

Ďalším faktorom, ktorý priamo ovplyvňuje všetky tieto tri aspekty a zásadne prispieva k úspechu startupu sú softvérové riešenia, ktoré si firma zvolí na správu firemných procesov. Či už ste vo fáze plánovania alebo ste práve rozbehli svoje podnikanie, tieto technológie vám výrazne uľahčia prácu:

1. Spoľahlivé CRM

(CRM = systém riadenia vzťahov so zákazníkmi)


CRM softvér pomáha firme zhromažďovať, organizovať a analyzovať informácie o jej zákazníkoch. Tento proces vám umožňuje budovať a udržiavať vzťahy s vašimi existujúcimi zákazníkmi a identifikovať potencionálnych nových zákazníkov. Aktuálny trend je využitie      cloudových CRM riešení.

2. Softvér na riadenie projektov


Každá firma, aj tá začínajúca, by mala mať prehľad o jednotlivých projektoch, ktoré sa v nej realizujú. Softvér na riadenie projektov firmám pomáha, aby bol ich pracovný postup organizovanejší a efektívnejší, čo je obzvlášť dôležité pri zvyšovaní počtu zamestnancov. Online nástroje na riadenie projektov môžu pomôcť tímom komunikovať a zdieľať dôležité informácie týkajúce sa projektu prehľadne a jednoducho.

3. Online úložisko dát


Úložisko dát v cloude je ideálnym riešením pre začínajúce firmy, pretože poskytuje rýchly a jednoduchý prístup k informáciám bez ohľadu na fyzickú polohu členov tímu, ktorí častokrát pracujú z rôznych kútov sveta. Cloudové služby sú zároveň cenovo efektívne, pretože cena sa odvíja od poskytovaného priestoru. Výhodou sú aj rôzne nastaviteľné prístupové práva k dokumentom a automatické zálohovanie.

4. IT riešenie pre finančný manažment 


Sledovanie vo firme je rozhodujúce pre jej úspech. Moderné účtovné softvéry umožňujú sledovanie cash flow, elektronickú fakturáciu, prehľad o pohľadávkach, jednoduchú tvorbu reportov a disponujú aj ďalšími funkciami v závislosti od konkrétnych potrieb firmy.

5. Marketingové aplikácie


Bez správne cielenej reklamy na sociálnych sieťach, emailového či SMS marketingu, organizácie online & offline podujatí sa buduje povedomie o novom produkte na trhu len veľmi ťažko. Nároky na marketingové oddelenie, ktoré často pozostáva len z jedného zamestnanca, sú veľmi vysoké a bez využitia moderných softvérov takmer nesplniteľné.  Na trhu existuje veľké množstvo marketingových online nástrojov, preto je výhodou, ak firma využíva riešenie, ktoré združuje viacero aplikácií pri zachovaní prehľadného užívateľského rozhrania. 

All-in-one riešenie pre startupy


Vybrať si ten „najlepší“ softvér na trhu, nie je pre začínajúcu firmu vôbec jednoduché, pretože práve v začiatkoch podnikania je potrebné udržiavať prevádzkové náklady čo najnižšie, a zároveň zabezpečiť produktivitu tímu, zdokonaľovať produkt a presadiť sa s ním na trhu. Softvér, ktorý si začínajúca firma vyberie by mal tiež flexibilne reagovať na jej budúci rast a meniace sa prevádzkové potreby. Tieto požiadavky sa dajú pokryť rôznymi jednoúčelovými nástrojmi, ale aj jedným komplexným systémom Odoo, kde sú moduly prepojené. 

Odoo je sada prepojených podnikových aplikácií, kde si firmy dokážu flexibilne vyskladať moduly podľa aktuálnej potreby a fázy rastu. Vzájomná prepojenosť modulov poskytuje jednotné rozhraniezdieľanú dátovú bázu previazanosť procesov, a minimalizuje tak potrebu náročnej integrácie. Medzi používateľov Odoo patria veľké nadnárodné spoločnosti, stredne veľké firmy, ale aj startupy, ktoré oceňujú najmä plnú automatizáciu firemných procesov a cenovú dostupnosť Odoo riešenia. Vďaka tomu majú čas a prostriedky, ktoré môžu efektívnejšie investovať do rozvoja svojho podnikania.



Prihláste sa na odber noviniek zo sveta ERP >>

Prihlásením do newslettra súhlasíte so spracovaním osobných údajov
Case Study: Moore BDR s.r.o. – audítorské služby modernej generácie v nových podmienkach