10 výhod e-learningu pre vašu firmu

10 výhod e-learningu pre vašu firmu

Dištančná výučba, webinár či online tréning – aj tí z nás, ktorí sa doteraz bránili online vzdelávaniu sa s ním vďaka pandémii COVID19 museli vysporiadať. Jednotlivci a firmy, ktorí mali s e-learningom skúsenosť už pred tým, ako sa naše domácnosti premenili na kancelárie, zasadačky, školské triedy, skúšobne či fitká, mali v novovzniknutej situácii určite navrch.

Ak ešte stále nie ste presvedčení o tom, či je implementácia e-learningovej platformy dobrou voľbou pre vaše podnikanie, tak je tento blog určený práve vám. Prečítajte si prehľad 10 výhod, ktoré firmám poskytuje využitie e-learningu:

1. Nižšie náklady


Jednou z najväčších výhod využitia e-learninovej platformy na školenia zamestnancov vo firme sú nižšie náklady. Vďaka e-learningu firmy šetria na nákladoch súvisiacich s prenájmom miestnosti, cestou, ubytovaním, cateringom či s tlačou dokumentov. Podľa časopisu Training, môže firma vďaka digitálnej distribúcii dokumentov ku školeniam ušetriť až 80% nákladov na tlač. Tieto peniaze sa dajú investovať na vytváranie efektívnejších metód výučby s využítím gamifikácie.

Ak sa jedná o online školenie či tréning pre väčší počet zamestnancov (ako napríklad  povinné BOZP školenie) sú aj náklady na školenie a čas, ktorí na ňom zamestnanci strávia, nižšie. 

Jediné, bez čoho sa pri e-learningu nezaobídete je počítač, tablet alebo telefón, a samozrejme čas na absolvovanie školenia.

2. Angažovanosť zamestnancov


Už v predošlom bode sa spomína pojem gamifikácia, ktorej prvky sú v e-learningu veľmi obľúbené a okrem iného motivujú zamestnancov sa aktívne zapájať počas školenia.

Gamifikácia (zbieranie bodov, získavanie odmien, postup do ďalšieho levelu a pod.), videá, kvízy a iný interaktívny obsah sa používajú preto, aby bola téma pre účastníkov školenia zaujímavejšia, ľahšie zapamätateľná a proces výučby pútavejší. 

3. Časová efektivita


V porovnaní so školeniami šetrí e-learning okrem nákladov aj čas, ktorý strávi zamestnávateľ organizáciou školenia (od hľadania školiteľa až po rezerváciu priestorov). Ak sa napríklad jedná o úvodné školenie pre nových zamestnancov, nemusíte ho organizovať zakaždým nanovo. Namiesto toho pošlete zamestnancom e-mail s vysvetlením a odkazom na e-kurz. 

Taktiež zamestnanci môžu prostredníctvom e-learningovej platformy študovať bez toho, aby opustili svoj domov a ušetria si dlhé hodiny strávené dochádzaním na školenia. Okrem toho môžu kurz prechádzať individuálnym tempom a vracať sa k jednotlivým témam podľa svojej potreby.

4. Udržateľnosť


Vďaka e-learningovým platformám už lektori či zamestnanci nemusia tlačiť rozsiahle papierové manuály a iné podklady ku školeniam, pretože všetky nájdu uložené a prístupné 24/7 online. Online prístup k materiálom zo školenia má okrem ekologického aspektu aj praktický, pretože ho oceníte aj v prípade, že školenie zahŕňa množstvo dokumentov, ku ktorým sa neskôr budete chcieť vrátiť (napríklad špecifikácie nových produktov či zákony). Na e-learningovej platforme si dokumenty zo školení dohľadáte práve vtedy, keď ich budete potrebovať.

Navyše, vďaka tomu, že vzdelávanie prebieha online a netreba sa dopraviť na konkrétne miesto výučby, neuvoľňuje sa do atmosféry ďalší oxid uhličitý. Na tomto mieste treba spomenúť, že produkcia elektriny, ktorá sa používa na napájanie IT systému, tiež zaťažuje životné prostredie. Avšak, podľa štatistík poskytnutých eLearning Industry je e-learning pre firmy o 90 % efektívnejší ako tradičné prezenčné školenia z hľadiska spotreby energie a uvoľňuje sa pri ňom o 85 % menej emisií oxidu uhličitého.

5. Dostupnosť 


Veľkou výhodou e-learningu je aj jeho dostupnosť 24 hodín denne, 7 dní v týždni, čo ocenia nielen medzinárodné firmy s tisíckami zamestnancov po celom svete, ale aj menšie firmy tvorené medzinárodným pracovným tímom.
Každý zamestnanec uvíta možnosť dostať sa ku školeniu v termíne, ktorý mu najviac vyhovuje, bez ohľadu na to, kde sa práve nachádza.

6. Bezrizikové prostredie


Jednou z hlavných nevýhod tradičného skupinového školenia je, že niektorí zamestnanci sa kvôli strachu zo zlyhania pred ostatnými kolegami vyhýbajú odpovediam na otázky školiteľa. E-learning tak poskytuje zamestnancom príležitosť zlyhať v bezpečnom prostredí a zároveň im poskytuje možnosť vrátiť sa, skúšať a opravovať svoje odpovede dovtedy, kým nedosiahnu želaný výsledok.

7. Spätná väzba


E-learningová platforma umožňuje jednoduché, rýchle a prehľadné získavanie spätnej väzby od zamestnancov. Nielen autor kurzu, ale aj zamestnávateľ tak získa prehľad o tom, ako zamestnanci hodnotia daný kurz a aký je progres jednotlivých zamestnancov.

8. Aktuálnosť


Ďalšou z výhod využitia e-learningu na pracovisku je to, že sa ľahšie spravuje a aktualizuje. Zmeny v školení je možné implementovať takmer okamžite, čo sa zíde najmä vtedy, keď spoločnosť predstavuje nové produkty alebo služby, prípadne o nich aktualizuje informácie. E-learningová platforma je tiež najrýchlejší a najjednoduchší spôsob, ako zoznámiť zamestnancov s novými zákonmi či s inými dôležitými zmenami.

9. Konzistentnosť školenia


„Keď dvaja robia to isté, nikdy to nie je to isté.“ – ľudové príslovie

Je takmer nemožné, aby rôzni školitelia, ktorí prezentujú tú istú tému, poskytovali totožnú kvalitu a obsah školenia.
V prípade, že sa firma rozhodne pre vytvorenie školenia na e-learningovej platforme, všetci jej zamestnanci dostanú rovnako kvalitné školenie bez ohľadu na to, kedy sa ku školeniu dostanú a kde sa nachádzajú.

10. Digitálne zručnosti


Získavanie digitálnych zručností úzko súvisí práve s digitálnou formou učenia. Budúcnosť práce bude pravdepodobne viesť k väčšej digitálnej inklúzii, keďže sa očakávajú zmeny v rôznych oblastiach biznisu, spojené s využitím automatizácie a vylepšených technológií. Vďaka rýchlej aktualizácii, jednoduchému šíreniu obsahu a globálnemu dosahu budú môcť práve prostredníctvom e-learningu zamestnanci získavať digitálne zručnosti v súlade s aktuálnymi trendami na pracovnom trhu. 

 

Ak uvažujete o implementácii online vzdelávacieho systému,

naši odborníci Vám radi poradia >>

ERP Systém Odoo

ERP systém Odoo je sada podnikových aplikácií s otvoreným zdrojovým kódom, ktoré pokrývajú všetky potreby vašej spoločnosti, okrem e-learningu aj CRM, e-shop, účtovníctvo, inventár, miesto predaja, projektový manažment a iné. Odoo prináša vysokú pridanú hodnotu v jednoduchom použití a súčasne v plnej integrácií všetkých biznis aplikácií.

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta ERP >>

Prihlásením do newslettra súhlasíte so spracovaním osobných údajov

V čem firemní systém Odoo utíká konkurenci?